Ziemniaki na patelni zalewam prostą masą i smażę. Ten omlet to pyszna i tania kolacja na ciepło
Ten omlet to moja ulubiona ciepła kolacja. Po raz pierwszy zrobiłam go z ciekawości, zainspirowana znalezionym w gazecie przepisem. Był banalny, a inspirowane kuchnią hiszpańską danie nie wymagało ode mnie wyjścia po zakupy. Ziemniaki i wszystkie niezbędne dodatki akurat miałam w kuchni. Zabrałam się zatem za smażenie. Do dziś pamiętam, jak rodzina zachwycała się tym posiłkiem. Choć często do niego wracam, nikomu się jeszcze nie znudził.
Jak zrobić pyszny i sycący omlet?
Wykonanie tego smakowitego dania nie zajmie ci wiele czasu, a składniki są tanie i łatwo dostępne. Weź ziemniaki, oczyść je i pokrój w plasterki, a potem podduś wraz z rozdrobnioną cebulką i czosnkiem. Po usmażeniu z lekką masą jajeczną uzyskasz danie tak przyjemne i sycące, że nikt mu się nie oprze. Bliscy poproszą o dokładki i będą nalegali, by prędko zrobić je ponownie.
Przepis: Omlet z ziemniakami
Pyszny i sycący omlet po hiszpańsku idealny jako tania i ciepła kolacja dla rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 331 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 50 ml mleka
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywZiemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj.
- Robienie masy na omletJajka wbij do miski. Dodaj mleko, szczyptę soli oraz nieco większą porcję pieprzu. Połącz składniki, delikatnie napowietrzając masę.
- Podsmażanie dodatków do omletuNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj ziemniaki i duś je na niewielkim ogniu przez 5 minut. Wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się lekko szklista. Wtedy dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
- Smażenie omletu z ziemniakamiNa patelnie z warzywami wlej masę jajeczną. Rozprowadź ją dokładnie, zanurzając w niej dodatki. Przykryj naczynie, zmniejsz ogień do minimum i przyrządzaj, aż omlet zacznie się ścinać. Gdy masa będzie odchodzić od brzegów, odkryj patelnię, delikatnie nią porusz, by odkleić omlet, a następnie przykryj go talerzem i obróć wszystko do góry nogami. Odstaw patelnię na palnik, a omlet zsuń z talerza tak, aby kontynuować smażenie z drugiej strony. Po 2-3 minutach na średnim ogniu i bez przykrycia danie będzie gotowe.
Jak podać ciepłą kolację z ziemniakami?
Sycący omlet po hiszpańsku najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Zdejmij go z patelni, podziel na porcje i przenieś na talerze, dekorując świeżą, starannie posiekaną natką pietruszki. Możesz zaserwować do niego również sos np. ketchup śliwkowy lub dip czosnkowy. Mój mąż bardzo lubi posmarować sobie ten przysmak majonezem, a dzieci często zajadają go z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Inne warianty omletu po hiszpańsku
Oprócz ziemniaków możesz użyć jeszcze innych warzyw. Smak omletu świetnie wzbogacą zblanszowany szpinak, zrumienione i doprawione tymiankiem pieczarki albo suszone pomidory z oleju. Dla bogatszego smaku możesz też wrzucić pokruszony ser feta, starty na tarce ser żółty, pokrojoną w kostkę lub paseczki wędlinę, a nawet podsmażonego kurczaka, zrumieniony boczek czy wędzonego łososia. Tak bogate danie może ci nawet zastąpić cały obiad.